metalzone.pl
Dołącz już teraz! Bogaty dział download, nowości ze świata muzyki.
portal
Tabulatury Sklep - akcesoria rock/metal
nawigacja
Newsy
Nowości CD/DVD
Ogłoszenia rock/metal
Mapa Metalzonowców
strefa usera
Mój profil

Get Adobe Flash player

Kliknij » zostanie otwarty player w nowym oknie!

Podoba Ci się nasza strona ?
Kliknij button poniżej!

oraz

stare 07-03-2010, 21:33   #1 (permalink)
Moderator

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: Mastodon, Gazpacho, Void Of Silence

Gram na : Washburn Wi 14 i Ibanez TBX 15 R.

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie Mastodon

Zespół powstał w 1999 roku, kiedy perkusista Brann Dailor i gitarzysta Bill Kelliher przeprowadzili się do Atlanty ze swojego rodzinnego miasta Rochester.

3 tygodnie po przybyciu poznali basistę Troya Sandersa i gitarzystę Brenta Hindsa na koncercie High on Fire, którą Hinds zorganizował w swojej piwnicy. Muzycy przypadli sobie do gustu i rozpoczęli pracę nad tworzeniem materiału. Kelliher i Dailor mieli już prawie dziesięcioletnie doświadczenie w graniu i koncertowaniu. Sender i Hinds jedynie sześcioletnie.

Zespół nagrał pierwsze demo w lipcu 2000 roku i z tym materiałem wyruszył na trasę po wschodnim wybrzeżu USA. Grali m.in. z Queens of the Stone Age, Morbid Angel i Cannibal Corpse. Ich występy wzbudziły ogromne zainteresowanie, co doprowadziło wkrótce do podpisania kontraktu z wytwórnią płytową Relapse.

Wiosną 2001 roku Mastodon wyruszył w kolejną trasę. We wrześniu 2001 wyszedł ich debiutancki EP Lifesblood. Koncerty cieszyły się ogromną, jak na debiutantów, popularnością. W październiku grupa weszła do studia, by nagrać pierwszy pełny album Remission, wydano go w maju następnego roku. Wkrótce po premierze w maju 2002 roku, zespół spędził w trasach koncertowych (USA i Japonia). W roku 2003 wyruszyli na swoje pierwsze koncerty po Europie oraz na pierwszą trasę po Stanach jako główny zespół, a nie jako support jak dotychczas.

Jesienią 2003 roku utwór March of the Fire Ants ukazał się na dwupłytowej kompilacji sygnowanej przez jeden z programów stacji MTV2: Headbangers Ball. Znaleźli się tam w towarzystwie: Slayer, Deftones, Hatebreed, Killswitch Engage i wielu innych. Płyta sprzedała się w ilości 150,000 egzemplarzy i dała zespołowi nowych fanów.

W listopadzie 2003 March of the Fire Ants doczekał się teledysku nagranego w Atlancie i reżyserowanego przez Chada Rullmana. Ten krok był kolejnym sukcesem. Krąg fanów poszerzał się i wkrótce o grupie pisała większość fachowej prasy określając ją jako jeden z najlepszych debiutów. Zespół dostał się do czołówki ciężkiej muzyki.

Początek roku 2004 Mastodon spędził na krótkich trasach koncertowych (m.in. z Clutch) i wkrótce wszedł do studia w Seattle, by nagrać kolejny album, który ukazał się w sierpniu. Leviathan okazał się sukcesem (płyta roku w magazynach Revolver, Kerrang! and Terrorizer) i grupa wyruszyła na europejską trasę ze Slayerem i Slipknot.

W 2005 roku zespół odbył trasę po Wielkiej Brytanii i innych krajach Europy jako headliner. Podobna trasa odbyła się po powrocie do Stanów.

W połowie 2006 roku zespół wyruszył we wspólną trasę koncertową wraz z zespołami Slayer, Children of Bodom, Lamb of God oraz Thine Eyes Bleed. We wrześniu grupa wydała krążek zatytułowany Blood Mountain. Pod koniec roku mają supportować zespół Tool w trakcie ich europejskiej trasy koncertowej.

Obecny skład zespołu

Kliknij aby zobaczyć foto w pełnym rozmiarze .
* Troy Sanders – śpiew, gitara basowa

* Brent Hinds – śpiew, gitara

* Bill Kelliher – gitara, śpiew

* Brann Dailor – perkusja, śpiew

Byli członkowie zespołu

* Eric Saner – śpiew

Albumy studyjne

* Remission (28 maja 2002)
YouTube Video
ERROR: If you can see this, then YouTube is down or you don't have Flash installed.

YouTube Video
ERROR: If you can see this, then YouTube is down or you don't have Flash installed.

* Leviathan (31 sierpnia 2004)
YouTube Video

YouTube Video

* Blood Mountain (12 września 2006)
YouTube Video

YouTube Video

* Crack the Skye (24 marca 2009)
YouTube Video

YouTube Video

Tyle z Wikipedii.

Osobiście najpierw usłyszałem Crack The Skye. I pierwszego dnia przesłuchałem trzy razy. Przy pierwszym razie: 'trochę się to kupy nie trzyma', przy drugim: 'może i się nie trzyma kupy ale fajne' po trzecim razie uznałem że to najlepsza płyta jaką słyszałem w życiu. Pozostałe płyty nie są złe, ale podobają mi się mniej. Może dlatego, że słuchając ich miałem wygórowane oczekiwania po rewelacyjnym Crack The Skye? Chociaż Blood Mountain też lubię. Ogólnie polecam zespół.

Joseph Heller - Paragraf 22

Ostatnio edytowane przez Yoss ; 18-02-2011 o 16:00
Yoss regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
stare 10-03-2010, 19:58   #2 (permalink)
666
The Evil One
Ojciec redaktor

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: wszystko co ma nazwę rózną od ... TECHNO.... bleee

Gram na : chyba gitara ;]

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

wcześniej nie przesuchiwałam konkretnie, właściwie dowiedziałam sie o tym zespole z chwilą jak wymieniłeś go w ulubionych płytkach

ale nutka mi leży choć tez dokładne nie moge przesłuchac bo głupi net tnie.... ;P

a up'y wsadzaj jak najbardziej, może nie wszystkie, ale nepewno sciągne jeden album napenwo ten który polecałeś w tamtym temacie
roszpun regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
roszpun upija się dzisiaj na koszt:
Yoss (01-06-2010)
stare 17-02-2011, 21:40   #3 (permalink)
Pozytywnie uzależniony

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: Muzyki

Gram na : Cort evl-k4 + DigiTech MetalMaster

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

Ludzie, już do odsłuchiwania tego! Panowie tworzą zespół imo znajdujący się w ścisłej czołówce najciekawszych, najbardziej niezdefiniowanych współczesnych zespołów. Mało tego, perkusista zmiata 95% muzyków ze sceną, zwłaszcza że udziela się też wokalnie. Od siebie zdecydowanie polecam Crack the Skye, Blood Mountain, Remission. Stary płyty cechuje ciężkość, nowe zaś coraz większe eksperymenty
francuz regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
stare 17-02-2011, 22:51   #4 (permalink)
Moderator

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: Mastodon, Gazpacho, Void Of Silence

Gram na : Washburn Wi 14 i Ibanez TBX 15 R.

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

Jakiś czas temu zespół nagrał muzykę do filmu Jonah Hex. Osobiście filmu nie widziałem, ale słyszałem dziwne rzeczy, że ktoś ścieżki Mastodona skasował przy montażu i takie tam. Tym niemniej muzyka stworzona do filmu przez samego Brenda Hindsa została określona jako najlepszy materiał jaki kiedykolwiek stworzyli. A brzmi to tak:

YouTube Video

YouTube Video

YouTube Video

YouTube Video

Jak się wczytać w komentarze można się dowiedzieć, że te cztery piosenki powstały w dwa tygodnie, po tym jak jakiś bałwan skasował wcześniej nagrany przez zespół materiał.

Joseph Heller - Paragraf 22
Yoss regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
stare 18-02-2011, 14:17   #5 (permalink)
Ladies & Moderator

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: metal/rock

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

Niedługo wystąpią również na Sonisphere Festival (10 czerwca 2011, Warszawa, Lotnisko Bemowo ) .
Mimo że bilety drożyzna (200zł płyta) to chyba jednak będzie sporo ludzi bo Ironi przyciągną publikę .

Mój up nie działa ? Nie pisz do mnie PM .
Zgłoś to w odpowiednim dziale !
Maja regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
stare 18-02-2011, 23:33   #6 (permalink)
Pozytywnie uzależniony

Zwiń / Rozwiń info

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

Ja tam za Maidenami niespecjalnie przepadam, może pojadę ze względu na Mastodon i Motorhead.
stare 02-05-2011, 20:24   #7 (permalink)
Moderator

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: thrash/death/stoner/hard rock/progressive/hardcore

Gram na : nerwach ;-[

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

Cytat:
Napisał Maja Zobacz post
Niedługo wystąpią również na Sonisphere Festival (10 czerwca 2011, Warszawa, Lotnisko Bemowo ) .
Mimo że bilety drożyzna (200zł płyta) to chyba jednak będzie sporo ludzi bo Ironi przyciągną publikę .
jeśli mam być szczery to na Sonishere Festival nie opłaca się jechać. Byłem na pierwszej edycji (Metallica, Slayer, Anthrax, Megadeth, Behemoth0 i miałem mieszane uczucia. Może gdybym kupił bilet na Golden Circle (czyli pod sceną za 400 zł) byłbym w 100% zadowolony. Miejsce na zwykłej płycie jest beznadziejne bo raz, ze mało widać, a dwa, ze zazwyczaj spotkać tam można wiele przypadkowych ludzi, którzy znają tylko 1 zespół grający na festiwalu.
Pamiętam, ze były osoby, które nie znały Slayer i w ogóle się nie bawiły podczas ich występu (co przeszkadzało m iw odbiorze muzyki, gdyż stałem blisko takich ludków). O Megadeth i Anthrax już nie wspomnę. Trzeba tez wiedzieć o tym, ze ostatnia gwiazda jest nagłośniona znacznie lepiej niż reszta Metallica z 2 razy głośniejsza niż Slayer i miała do dyspozycji wszystkie telebimy).
po lekkim niedosycie z zeszłego roku olewam polskie festiwale. na tegorocznej edycji Brutal Assault również wystąpi Motorhead oprócz tego Cathedral, Morbid Angel, the Exploited, Exodus, Atheist, Sepultura i wiele innych mniejszych i większych.
Za 3 dni festu - 200 zł z ogonkiem + dobre czeskie piwo a nie chrzczone Tyskie czy inny żywiec...

polecam i odsyłam do strony:

Brutal Assault 2011 | Open Air Festival

Co do Mastodon - 2 razy olali nasz kraj. 1 raz nie pojawili się na Mystic Festival w 2006 r. (Slayer, Celtic Frost) w Katowicach, po raz drugi na wspomnianym wcześniej Sonisphere festival. Mimo tego lubię ich twórczość :-D

Utwory z demówek srednio mnie przekonuja, ale za to pierwsze Lp - "Remmision" - to konkretny walec! Tak odhumanizowanego grania wczesniej nie słyszałem ( dla tych co wielbią polecam Neurosis i EyehateGod).

Kolejny album, "Leviathan" rozwalił mnie niczym stutonowy młot, ale "Blood Mountain" mimo, ze lżejszy, dokończył dzieła zniszczenia!

"Crack The Skye" - wyłaczając 2 pierwsze kawałki - nie podchodzi mi w ogóle. Lubie progresywne granie, ale jest wiele lepszych płyt z tego nurtu. Niedowiarkom polecam dyskografie Porcupine Tree i naszego Riverside.

Amen

Ostatnio edytowane przez Asarhadon ; 02-05-2011 o 20:35
Asarhadon regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
stare 02-05-2011, 20:56   #8 (permalink)
Pozytywnie uzależniony

Zwiń / Rozwiń info

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

Oblivion jest dla Ciebie słaby? Toż to najlepsza płyta w ich dorobku. Może i grają lżej, ale znacznie dodali progresywy do swojej muzyki, zachowując przy tym swój unikalny styl. Możliwe, że musisz jeszcze tej płyty posłuchać, miałem to samo,
stare 02-05-2011, 20:59   #9 (permalink)
Ojciec redaktor

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: Marduk

Gram na : Wiadomo czym. Nie ma sensu pisać.

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

Cytat:
Napisał Asarhadon Zobacz post
jeśli mam być szczery to na Sonishere Festival nie opłaca się jechać. Byłem na pierwszej edycji (Metallica, Slayer, Anthrax, Megadeth, Behemoth0 i miałem mieszane uczucia. Może gdybym kupił bilet na Golden Circle (czyli pod sceną za 400 zł) byłbym w 100% zadowolony. Miejsce na zwykłej płycie jest beznadziejne bo raz, ze mało widać, a dwa, ze zazwyczaj spotkać tam można wiele przypadkowych ludzi, którzy znają tylko 1 zespół grający na festiwalu.
Pamiętam, ze były osoby, które nie znały Slayer i w ogóle się nie bawiły podczas ich występu (co przeszkadzało m iw odbiorze muzyki, gdyż stałem blisko takich ludków). O Megadeth i Anthrax już nie wspomnę. Trzeba tez wiedzieć o tym, ze ostatnia gwiazda jest nagłośniona znacznie lepiej niż reszta Metallica z 2 razy głośniejsza niż Slayer i miała do dyspozycji wszystkie telebimy).
po lekkim niedosycie z zeszłego roku olewam polskie festiwale. na tegorocznej edycji Brutal Assault również wystąpi Motorhead oprócz tego Cathedral, Morbid Angel, the Exploited, Exodus, Atheist, Sepultura i wiele innych mniejszych i większych.
Za 3 dni festu - 200 zł z ogonkiem + dobre czeskie piwo a nie chrzczone Tyskie czy inny żywiec...

polecam i odsyłam do strony:

Brutal Assault 2011 | Open Air Festival

Co do Mastodon - 2 razy olali nasz kraj. 1 raz nie pojawili się na Mystic Festival w 2006 r. (Slayer, Celtic Frost) w Katowicach, po raz drugi na wspomnianym wcześniej Sonisphere festival. Mimo tego lubię ich twórczość :-D

Utwory z demówek srednio mnie przekonuja, ale za to pierwsze Lp - "Remmision" - to konkretny walec! Tak odhumanizowanego grania wczesniej nie słyszałem ( dla tych co wielbią polecam Neurosis i EyehateGod).

Kolejny album, "Leviathan" rozwalił mnie niczym stutonowy młot, ale "Blood Mountain" mimo, ze lżejszy, dokończył dzieła zniszczenia!

"Crack The Skye" - wyłaczając 2 pierwsze kawałki - nie podchodzi mi w ogóle. Lubie progresywne granie, ale jest wiele lepszych płyt z tego nurtu. Niedowiarkom polecam dyskografie Porcupine Tree i naszego Riverside.

Amen
Dla sprostowania. Metallica była lepiej nagłośniona bo sama przywiozła SWÓJ sprzęt. A mastodon w tamtym roku nie olał polski tylko bill miał zapalenie trzystki od picia i odwołali całą trase. Co do riverside: Nie wiem jak można powiedzieć że to gówno jest lepsze od crack the skye, jednej z najlepszych płyt dekady. Kawałek the czar stawiam na równi z takimi klasykami jak stairway to heaven. Może ci nie podeszło bo przesłuchałeś tylko dwa pierwsze kawałki. Dla mnie crack the skye to najlepsza płyta mastodona mimo że bez tego nakurwu i aż takich popisów banna na perce jak to było na poprzednich płytach.
Pleasure_to_kill regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
stare 03-05-2011, 01:40   #10 (permalink)
Moderator

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: thrash/death/stoner/hard rock/progressive/hardcore

Gram na : nerwach ;-[

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

Cytat:
Napisał Pleasure_to_kill Zobacz post
Co do riverside: Nie wiem jak można powiedzieć że to gówno jest lepsze od crack the skye, jednej z najlepszych płyt dekady. Kawałek the czar stawiam na równi z takimi klasykami jak stairway to heaven. Może ci nie podeszło bo przesłuchałeś tylko dwa pierwsze kawałki. Dla mnie crack the skye to najlepsza płyta mastodona mimo że bez tego nakurwu i aż takich popisów banna na perce jak to było na poprzednich płytach.
Przesłuchałem płyty kilka razy i nie odnalazłem w niej niczego ciekawego. Od Mastodon wymagam łamania wcześniej znanych standardów w muzyce, niestety "Crack The Skye" nie spełniło tych wymogów. Dodatkowo Brann Dailor obniżył loty (noi pytanie - po jaką cholerę on tam śpiewa?!), jedynym muzykiem który zachował fason jest Brent Hinds.
A Riverside dokładnie posłuchaj, zwłaszcza płyty "Out Of Myself" bo niedługo Mastodon będzie brzmiał podobnie. Nie mówie, ze cała dyskografia polskiej grupy jest najwyższych lotów, ale ta pyta mówi sama za siebie.

Co do porównań do Led Zeppelin to jednak przesadziłeś. Może do poziomu "Stairway to Heaven" niedaleko, ale do trudniejszych kawałków Jimmiego Page'a z ery Presence i House Of The Holy dzielą ich lata świetlne.

Jeszce jedna sprawa. Panowie z Mastodon zapomnieli co jest naprawde ważne w muzyce którą tworzą. W dzisiejszych czasach śliczne brzmienie może mieć każdy album, wystarczy tylko dobrze zapłacić. Pewnie dlatego tak wielu zachwyca się przeciętnym "Crack The Skye".

Wracając do dobrego progressu - słyszałeś Percupine Tree? Jesli nie to najpierw przesłuchaj, a później mi powiedz jak daleko w szeregu stoi obecnie Mastodon.

Ostatnio edytowane przez Asarhadon ; 03-05-2011 o 01:43
Asarhadon regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Podoba Ci się ten temat? Kliknij ikonę poniżej!

Tagi
1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2009, album, albumy, blog, children of bodom, crack, demo, giełda, gitara, jaką, kerrang, killswitch engage, koncerty, lamb of god, maja, mastodon, muzycy, net, news, płyty, skład, slayer, terrorizer, tool, usa, youtube

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie
Wygląd

Zasady postowania