metalzone.pl
Dołącz już teraz! Bogaty dział download, nowości ze świata muzyki.
portal
Tabulatury Sklep - akcesoria rock/metal
nawigacja
Newsy
Nowości CD/DVD
Ogłoszenia rock/metal
Mapa Metalzonowców
strefa usera
Mój profil

Get Adobe Flash player

Kliknij » zostanie otwarty player w nowym oknie!

Podoba Ci się nasza strona ?
Kliknij button poniżej!

oraz

stare 25-03-2010, 20:57   #1 (permalink)
The Evil

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: Thrash,death,heavy metalcore,rock,blues

Gram na : gitare juz mam ale brakuje mi silnej woli zeby sie nauczuc grac;D

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie Rady dla poczatkujacych gitarzystów

mysle ze ten temat bedzie cieszył sie duzym zainteresowaniem.pewnie wiele forumowiczów ma zamiar a nie wie jak sie do tego zabrac.mam nadziej ze doswiadczeni gitarzysci chetnie podziela sie swoim doswiadczeniem.Wiec zaczne od siebie.w koncu postanowilem sie za swojego akustyka ktory lezy juz rok w koncie.
oto moje pierwsze pytanie:jak nastroic dobrze gitare??
jakie polecilibyscie cwieczenia na poczatek
andre6616 regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
stare 25-03-2010, 22:34   #2 (permalink)
Pozytywnie uzależniony

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: metalu

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

hehe wiesz ... może inni to będą uważać za śmieszne ale ja naprzykład próbowałem samemu nastroić i pozrywałem 2 struny xD

kupiłem nowe i nastroiłem programem :P , jak już nauczy się ktoś grać na gitarze to potem może sobie z nudów nastroić i troche pozrywać :P
M a r i u s z regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
stare 25-03-2010, 23:02   #3 (permalink)
Pozytywnie uzależniony

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: Progressive metal, black metal, death metal

Gram na : Ibanez RG 321MH, Zoom G2.1u

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

ja na początku stroiłem w następujący sposób;
włączałem intro nothing else matters i na początku stroiłem struny e6 g b i e1 bo właśnie te struny są tam grane, a później stroiłem pozostałem dwie według nich myślę, że to bardzo dobry sposób z czasem nauczysz się dźwięku e i sam będziesz potrafił nastroić bez muzyki.

a rady dla gitarzystów mam takie że:
1 najlepiej jest grać systematycznie czyli lepsze będzie granie codziennie po pół godziny niż 2 razy w tygodniu po 4 godziny berz gitarę każdego dnia i zagraj choć parę riffów.
2 Nie graj na siłę czegoś z czym sobie nie radzisz. Nadejdzie czas że to zagrasz ale na początku ucz się rzeczy łatwiejszych.
3 ćwicz słuch muzyczny poprzez granie prostych rzeczy od razu bez przygotowania. Włącz coś z prostymi powerchordami lub pojedyńczymi wolnymi dźwiękami i spróbuj je zagrać. Zobaczysz jaką to daje frajdę i satysfakcję
4 ucz się grać piosenek ulubionych zespołów bo dzięki temu odkrywasz i uczysz się różnych technik gry. Ja zaczynałem na metallice i to chyba njlepsze na początek. Wyćwiczysz szybkie kostkowanie i podstawy w grze. Ja np nauczyłem się grać całego kill'em all ze słuchu
5 jeśli chodzi o grę klasyczną i akordy, nie jestem w stanie ci pomóc bo nigdy się ich nie uczyłem

jak jeszcze będę miał jakieś rady, napewno dopiszę
Panzram regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
stare 25-03-2010, 23:42   #4 (permalink)
The Evil

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: Metal, Rock, Elektroniczna

Gram na : Śpiew (Czysty, growl, skrzek), gitara basowa

Piwka Panel Piwny:
Wyślij wiadomość poprzez Skype™ do Immortal-Soul
Domyślnie

Myślę że początkującym można polecić kilka grup grających głownie utwory akustyczne, kawałki grup takich jak Nest, Agalloch będą odpowiednie wedłóg mnie.
Immortal-Soul regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
stare 26-03-2010, 11:50   #5 (permalink)
Przybysz

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: True Norwegian Black Metal

Gram na : Gitarze elektrycznej

Piwka Panel Piwny:
Wyślij wiadomość poprzez Skype™ do JesusFromHell
Domyślnie

Mnie się wydaje że jest coś co pomoże wszystkim początkującym. Otóż jeden magiczny program, który zwie się Guitar Pro 5. Polecam. Jest to program z tabami. Można samemu tworzyc i uczyc się grac wiele utworów. Tabulatura pokazuje nam jak grac, którym palcem trzymac jaki próg. szybko można nauczyc się prostych utworów, a po roku już można byc obeznanym w conajmniej 50 kawałkach (zależnie od tego jak kto pracuje nad swoimi umiejętnościami). Najważniejsze jednak jest to aby postawic sobie wysoką poprzeczke. Tak też miałem ja i teraz już niemam problemów z żadnym kawałkiem. Także polecam Guitar Pro 5.
stare 26-03-2010, 14:24   #6 (permalink)
The Evil

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: Thrash,death,heavy metalcore,rock,blues

Gram na : gitare juz mam ale brakuje mi silnej woli zeby sie nauczuc grac;D

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

a gdzie taki program znajdę??a z strojeniem strun,to wiem jak powinny mniej wiecjej 3 struny na ktorych sie gra poczatek one metalliki,ale ciezko mi jest tak idealnie nastroic,ijescze jakies cwiczenie by szybciej poslugiwac kostka moze polecicie
andre6616 regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
stare 26-03-2010, 16:13   #7 (permalink)
Pozytywnie uzależniony

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: Progressive metal, black metal, death metal

Gram na : Ibanez RG 321MH, Zoom G2.1u

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

naucz się glownego riffu z master of puppets, tam jest szybkie kostkowanie między 2 strunami najpierw graj wolno a później szybciej i szybciej...
co do guitar pro, to dobry program, w przeciwieństwie do zwykłych tabów ma ścieżki midi i słyszymy jak dana partia ma brzmieć. Ale nie można opierać się tylko na nim, bo co z tego, że zagrasz wszystko z tabulatur skoro ze słuchu nie pyknies nawet wlazł kotek na płotek. ??wiczenie słuchu jest bardzo ważne, później pomoże w improwizacjach
Panzram regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
stare 26-03-2010, 16:51   #8 (permalink)
Administrator

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: http://lastfm.pl/user/Cruisher

Gram na : na kaloryferze z sąsiadami

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

Z programików do strojenia chyba najpopularniejszy to AP Tuner, sprawdzony i ma sporo opcji, ale spokojnie dasz sobie rade,
Powinieneś znaleźć bez problemu, chociaż to shareware.

Jak chcesz stroić ze słuchu to możesz zajrzeć na stroik on-line, jest tam kilka porad, np. jak stroić wszystkie struny od jednej oczywiście na takim strojeniu.
W kwestiach techniki to już koledzy są lepsi.

żyjemy z nadzieją że odkryjemy dlaczego ją mamy...
Cruisher regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
stare 26-03-2010, 19:10   #9 (permalink)
Ojciec redaktor

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: Marduk

Gram na : Wiadomo czym. Nie ma sensu pisać.

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

Na kostkowanie jest prosta metoda - grać kostką. Możesz ćwiczyć tak jak ja na rozgrzewke - grasz powoli jakieś wymyślone na poczekaniu zagrywki, nie patrzysz na nic tylko na to zeby zsynchronizować pracę obu rąk. Dajesz do tego metronom i podkręcasz coraz szybciej. Najlepiej na skalach, ogrywaj je ale nie staraj sie niczego układać, tylko skoncerntruj się na technice. Potem możesz zacząć ogrywać na przesterze akordy barre, w taki sposób zeby dźwięk był czysty tzn. musisz zapierdalać palcami po poszczególnych dźwiękach. Do tego ćwiczenia w stylu:
E6----------------1---------3---------4-----------3-----------1
W różnych kombinacjach, pozycjach i strunach, urizmaicać np. pulloffami.
Wiadomo to takie najprostsze, potem jak bedziesz chciał sie nauczyc konkretnych technik to i ćwiczenia do nich konkretne.

Jak juz technike jako tako opanujesz to układaj albo sciagaj z internetu podkłady do improwizacji w jakichś konkretnych tonacjach. I próbuj grać. Nie musi ci nic wychodzić, wiadomo na poczatku bedą to pojedyncze dzwieki bez sensu w skali, ale potem zacznie ci wychodzić.
To chyba tyle jak myśle, nie moge ci wysłac z kąd ja sie uczyłem, bo raz ze nie pamietam a 2 ze moje cwiczenia to mix cwiczen z internetu, tych które dawały mi najwiecej.
Pleasure_to_kill regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
stare 26-03-2010, 19:31   #10 (permalink)
Pozytywnie uzależniony

Zwiń / Rozwiń info

Słucham: Głównie Thrash, kalsyczny Heavy Metal, troche Melodic death, i po trochu innych

Gram na : Próbuje ,,grać'' na gitarze ;)

Piwka Panel Piwny:
Domyślnie

A macie jakies rady co do kostkowania naprzemiennego? nie wychodzi mi z gory dzieki
FWojtekF regeneruje siły...   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Podoba Ci się ten temat? Kliknij ikonę poniżej!

Tagi
ap tuner, bas, black, dark, efekt, era, gitara, gra, granie, gry, guitar, guitar pro, iron maiden, jaką, kartka, kostka, master of puppets, mix, mp3, nowe, od siebie, opeth, ostatnio, panzram, pod, program, przed, punk, pytanie, reincarnation, rodzaj, ska, struny, utwory, ważne, zombie, śmieszne

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie
Wygląd

Zasady postowania